Man

Pia Catalina Rubio Salazar

Independiente

Particular

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


- Escalamiento comercial de nuevas variedades vegetales - Nutrición vegetal - Propiedad intelectual de nuevas variedades.

Educación

  •  Magister en Producción Fruticola, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2008
  •  Ingeniera Agrónoma, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2006

Experiencia Académica

  •   Ayudante Other

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Facultad de Ciencias Agronómicas

    Santiago, Chile

    2004 - 2006

Experiencia Profesional

  •   Investigador Asesor Full Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    2006 - 2010

  •   Jefe de Desarrollo de nuevas variedades Full Time

    Viveros Requinoa

    Requinoa, Chile

    2010 - 2011

  •   Investigador- Director Programa Mejoramiento Genético de cerezo Full Time

    Instituto de Investigaciones Agropecuarias INIA

    Santiago, Chile

    2011 - 2014

  •   Investigador asistente Programa mejora genética de frutales Full Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    2014 - 2016

  •   Jefe de Administración Germoplasma y Propiedad Intelectual de nuevas variedades frutales Full Time

    Viveros Asociados Chile Ltda.

    Santiago, Chile

    2015 - 2018

  •   Asesor en gestión de nuevas variedades frutales Full Time

    Independiente

    Santiago, Chile

    2020 - A la fecha

  •   Asesor Gestión de Nuevas Variedades Vegetales Part Time

    Independiente

    Santiago, Chile

    2020 - A la fecha

  •   Applied Research Full Time

    Stoller de Chile

    Santiago, Chile

    2019 - A la fecha


 

Article (11)

Peach ripening: Segregation at harvest and postharvest flesh softening
Does the maturity at harvest affect quality and sensory attributes of peaches and nectarines?
Ethylene biosynthesis in apricot: Identification of a ripening-related 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid synthase (ACS) gene
Determination of harvest maturity of D'Agen plums using the chlorophyll absorbance index
Development and characterization of microsatellite markers in pomegranate (Punica granatum L.)
Non-destructive monitoring of flesh softening in the black-skinned Japanese plums 'Angeleno' and 'Autumn beaut' on-tree and postharvest
Phenolics contents and sensory characterisation of melting and non-melting peach
POSTHARVEST SENSORY AND PHENOLIC CHARACTERIZATION OF 'ELEGANT LADY' AND 'CARSON' PEACHES
Ripe nectarines segregated through sensory quality evaluation and electronic nose assessment
Effect of drying process on lemon verbena (Lippia citrodora Kunth) aroma and infusion sensory quality
Quantitative determination of flesh mealiness in peach [Prunus persica L. (Batch.)] through paper absorption of free juice

ConferencePaper (2)

INTERMITTENT WARMING HEAT SHOCK ON 'PISANA' APRICOTS DURING POSTHARVEST: SENSORIAL QUALITY AND PROTEOMIC APPROACH
Preconditioning 'Goldrich' and 'Robada' Apricots (Prunus armeniaca L.) Harvested at Two Maturity Stages
13
Pia Rubio

Independiente

Particular

Santiago, Chile

12
RODRIGO INFANTE

Profesor Titular

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

8
Loreto Contador

Directora

Infood

Santiago, Chile

2
Danilo Aros

Profesor Asociado

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Claudio Meneses

Profesor Asociado

Facultad de Agronomía e Ingeniería Forestal/ Facultad de Ciencias Biológicas

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Bruno Defilippi

Head

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

Santiago, Chile

1
Mauricio Gonzalez

Researcher

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS - CRI LA PLATINA

SANTIAGO, Chile

1
Karen Mesa

Profesor Asistente

Instituto de Ciencias Agroalimentarias, Animales y Ambientales

Universidad de O'Higgins

Rancagua, Chile