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Sebastian Andres Molinett Soto

RESEARCHER

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

LA CRUZ, Chile

Líneas de Investigación


His research focuses on Agri-food Biotechnology and Nanosciences to the obtention of sustainable and clean technological solutions to be applied to fresh vegetable and fruit preservation, as well, food quality and microbiological safety.

Educación

  •  Biochemistry, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2005
  •  Biotechnology, UNIVERSIDAD ANDRES BELLO. Chile, 2013

Experiencia Académica

  •   ACADEMIC ASISTANT Part Time

    UNIVERSIDAD ANDRES BELLO

    BIOLOGICAL SCIENCES

    Santiago, Chile

    2006 - 2012

  •   Visitor researcher Full Time

    UNIVERSITY OF CAMBRIDGE

    Cambridge, Reino Unido

    2009 - 2010

  •   POSTDOCTORAL RESEARCHER Full Time

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    BIOLOGICAL SCIENCES

    Talca, Chile

    2013 - 2015

Experiencia Profesional

  •   RESEARCH ASISTANT Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    SANTIAGO, Chile

    2005 - 2005

  •   PHD STUDENT Full Time

    UNIVERSIDAD ANDRES BELLO

    SANTIAGO, Chile

    2006 - 2013

  •   R&D MANAGER Full Time

    CONSORCIO APICOLA

    VALDIVIA, Chile

    2016 - 2016

  •   PROJECT MANAGER Full Time

    NATUREX

    LINARES, Chile

    2017 - 2018

  •   R&D HEAD SCIENTIST Full Time

    KURA BIOTEC

    PUERTO VARAS, Chile

    2018 - 2019

Formación de Capital Humano


Undergraduate thesis guided and co-guided
1. Guide Professor of undergraduate tesis of Dentistry career, Universidad de Talca (2014-2015). Student: Miss Karla Salas.
2. Guide Professor of undergraduate tesis of Dentistry career, Universidad de Talca (2014-2015). Student: Mr. Diego Stuardo.
3. Co-guide Professor of undergraduate tesis of Dentistry career, Universidad de Talca (2014-2015). Student: Miss Francisca del Pino.
4. Co-guide Professor of undergraduate tesis of Dentistry career, Universidad de Talca (2014-2015). Student: Miss Valentina Genta.


Difusión y Transferencia


Dissemination articles
1. Oportunidades y desafíos para alternativas de control de origen natural y herramientas nanotecnológicas. Julio 2021. Red Agrícola N° 120: 50-53
2. Nanocompuesto de origen natural podría ofrecer soluciones a la hortofruticultura. Abril 2021. Portal frutícola.
3. Potencial e implicancias de la Nanotecnología en la inocuidad de hortalizas frescas en Chile. Agosto 2020. Red Agrícola N° 115: 48-51
4. Nanotecnología: especialista entrega respuestas a desafios hortofrutícolas. Septiembre de 2020. Portal frutícola.
5. Entrevista titulada: "La nanotecnología permitirá preservar las frutas y verduras". Diario El Mercurio, sección “innovación”. Publicado el 9 de Abril de 2020.
6. Martínez JP, Sagredo B, Molinett S, Martinez J, Morales L. 2019. Portainjertos en tomate fresco en Chile para mitigar los efectos del cambio climático. Diciembre 2019. Red Agrícola Nº 108: 72-75.
7. Beneficios de los productos naturales de origen vegetal en la salud y cuidado personal. Diario Austral (Valdivia). 24 de Mayo de 2016

Conferences and seminars
International
1. Cepas de levaduras vínicas como plataforma para mejoras genéticas de caracteres de fermentación y emisión de gasotransmisores (H2S) para aplicaciones agrobiotecnológicas. XIV Simposio Internacional de Recursos Genéticos para las Américas y el Caribe, December 2023. Valdivia, Región de los ríos, Chile.
2. Aplicación exógena de RSS, gasotransmisores naturales, para la preservación de la vida útil de productos hortofrutícolas. Cuarto encuentro virtual internacional de alimentación sustentable (Argentina – Chile – México). Instituto de Ciencias Agropecuarias, Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo (México). Tulancingo de Bravo, Hidalgo, México, May 12, 2022.
3. Avances en Investigación y desarrollo en alimentos, nanotecnología. Conferencia 35 aniversario del Instituto de Ciencias Agropecuarias, Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo (México). Tulancingo de Bravo, Hidalgo, México, March 15, 2022.
4. Natural Gasotransmitter like Hydrogen Sulfide delays the decay and softening during Strawberry shelf life. INOFOOD-IAFP 2020. santiago, chile. November 11-12, 2020.
5. Crisis por COVID-19: bioseguridad en la industria Alimentaria. Seminario: “Bioseguridad Anti-Covid19”, Universidad Nacional de Moquegua (Perú). August 13, 2020.
6. Molinett, S. and Hoffmann A. PLA: a affordable technology in compostable packaging for exportation berries. Conferencia internacional BIOPOLCOM: Una nueva generacion de packaging compostable. Casa Piedra, Santiago. April 21, 2017
7. Molinett, S., Hesketh, A. and Oliver, S.G. Novel antisense RNAs of Saccharomyces cerevisiae might play an active role in regulatory mechanisms during alcoholic fermentation. EMBO-EMBL Simposium: The Non-Coding Genome. EMBL Advanced Training Centre, Heidelberg (Germany); October 13- 16, 2010
8. Molinett, S., Hesketh, A., Agosin E., and Oliver, S.G. Novel antisense RNAs of Saccharomyces cerevisiae could play an active role in adaptative process during late stationary phase of alcoholic fermentation. SysMO Conference: Systems Biology of Microorganisms. Institut Pasteur, Paris (France); March 22-24, 2010.
9. Molinett, S., Agosin E., Oliver, S.G. Isolation and identification of novel Saccharomyces cerevisiae genes up-regulated during the late stationary phase of wine fermentation. XXVII International Specialized Symposium on Yeasts: Institut Pasteur – FEMS, Paris (France); August 26-29, 2009

National
1. Pudrición gris en uva de mesa: potenciales alternativas de control mediante soluciones bionanotecnológicas de origen natural. INOFOOD 2022. Santiago, Chile. November 21-22, 2022.
2. Desafíos y oportunidades para la nanotecnología en la conservación de calidad y vida útil de agroalimentos frescos. Seminario: "Avances en las tecnologías de envasado para fruta de calidad". INIA, Santiago. September 22, 2020.
3. Nanotecnología y sus proyecciones en materia de Inocuidad y seguridad alimentaria en tiempos del Covid-19. Seminario: "Avances en Nanotecnología y Alimentos". Chilealimentos-INIA, Santiago. August 4, 2020.
4. Principios de la Nanotecnología en los alimentos y sus aplicaciones más destacadas de los últimos 5 años. Seminario: "Avances en Nanotecnología y Alimentos". Chilealimentos-INIA, Santiago. August 4, 2020.
5. La nanotecnología al servicio de la alimentación del futuro. Conferencias “Viernes de cultura + ciencia”, PAR Explora. Museo Fonck, Viña del Mar, Región de Valparaíso. February 7, 2020.
6. Biociencias, tecnologías y alimentación. Conferencia U. Valparaíso: “La Agricultura del 2030, desafíos para la investigación e innovación”. Universidad de Valparaíso. October 17, 2019.
7 Alfaro F, Martinez JP, Molinett S, Gharbi E, Zhou MX, Dailly H, Seeger M, Ramirez I, Dorta F, Avila A, Lutts S. Tolerant INIA tomato rootstock decrease damage in Old Limachino Tomato (OLT) plant during attack of phytopathogem Pseudomonas syringae pv. Tomato (Pst). XLIII annual meeting of the Chilean Biochemistry and Molecular Biology Society (SBBMCh)-XIV annual meeting of Chilean Society of Plant Biologist (CSPB). Hotel Gavina-Iquique, Chile- October 8 to 11, 2019.
8. Martinez JP, Farias K, Salinas L, Badilla D, Rosales C, Molinett S, Lizana C, Sagredo, B, Quinet M, Lutts S. 2019. Effect of salt-tolerant rootstocks issued from interspecific cross between cultivated and wild relative halophyte tomato on vegetative growth and physiological parameters in "Old Limachino Tomato" plants under saline stress conditions. XLIII annual meeting of the Chilean Biochemistry and Molecular Biology Society (SBBMCh)-XIV annual meeting of Chilean Society of Plant Biologist (CSPB). Hotel Gavina-IquiqueOctober 8 to 11, 2019.
9. Molinett, S., Gaete C., Stappung Y., Herrera, R., and Moya-Leon, M.A. A transcriptomic approach for exploring the ripening of chilean strawberry. X Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Dreams Hotel, Valdivia. December 1-4, 2015
10. Mendez-Yanez, A., Molinett, S., Herrera, R., and Moya-Leon, M.A. Glycosylation is important for the activity of FcXTH1, an enzyme related to softening of Fragaria chiloensis fruit. X Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Dreams Hotel, Valdivia. December 1-4, 2015
11. Alfaro J.F., Molinett S., Lutts S. and Martinez J.P. Effect of the use of tomato INIA rootstock on defense mechanisms grafted plant antioxidants limachino variety during infection Pseudomonas syringae pv. Tomato. X Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Dreams Hotel, Valdivia. December 1- 4, 2015
12. Molinett, S., Saez, F., Herrera, R., Figueroa, C. and Moya-Leon, M.A. Postharvest treatment of Hydrogen Sulfide delays the softening of Chilean strawberry by down-regulating the expression of genes involved in pectin catabolism. IX Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Hotel de la Bahia, Enjoy Coquimbo, Coquimbo. December 1st-4th, 2014.
13. Mendez-Yanez, A., Molinett, S., Herrera, R., and Moya-Leon, M.A. Molecular cloning and heterologous expression of a gene encoding a Xyloglucan Endotransglycosidase/Hydrolase (XTH) of Fragaria chiloensis differentially expressed during fruit ripening. IX Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Hotel de la Bahia, Enjoy Coquimbo, Coquimbo. December 1st-4th, 2014.
14. Zuniga-Hernandez, J., Molinett, S., Nunez, F., Moya-Leon, M.A. Chilean strawberry consumption prevents LPS-induced liver injury by anti-inflammatory and antioxidant capability in Sprague-Dawley rats. Annual meeting, Chilean Society of Pharmacology. Gran Hotel termas de Chillan, Termas de Chillan, November 5th-7th, 2014.
15. Molinett, S., Stappung, Y., Herrera, R. and Moya-Leon M.A. Genomic characterization of genes involved in H2S metabolism in strawberry. VIII Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Gran Hotel Pucon, Pucon. December 2nd-5th, 2013.
16. Galarce C., Molinett S. and Agosin E. Characterisation of ncARF: a novel Saccharomyces cerevisiae gene putatively involved in physiological adaptation to high Ethanol levels. XXXI Annual meeting, Chilean Society of Microbiology. Hotel Santa Cruz, Santa Cruz (Chile). December 1st-4th, 2009.
17. Molinett, S., Norambuena, T., Melo, F. and Agosin, E. Isolation and identification of novel Saccharomyces cerevisiae genes up-regulated during the late
stationary phase of wine fermentation. XXXI Annual meeting, Chilean Society of Biochemistry and Molecular Biology. Gran Hotel Termas de Chillan, Chile. September 23rd-26th, 2008.



 

Article (7)

Rootstock increases the physiological defence of tomato plants against Pseudomonas syringae pv. tomato infection
RNA-seq, transcriptome analysis and identification of DEGs involved in development and ripening of Fragaria chiloensis fruit
Analysis of Multi-Pesticide Residues and Dietary Risk Assessment in Fresh Tomatoes (Lycopersicum esculentum) from Local Supermarkets of the Metropolitan Region, Chile.
Postharvest Treatment of Hydrogen Sulfide Delays the Softening of Chilean Strawberry Fruit by Downregulating the Expression of Key Genes Involved in Pectin Catabolism
Distribución gen fimA de Porphyromonas gingivalis en pacientes chilenos con periodontitis crónica
Glycosylation is important for FcXTH1 activity as judged by its structural and biochemical characterization
Chilean Strawberry Consumption Protects against LPS-Induced Liver Injury by Anti-Inflammatory and Antioxidant Capability in Sprague-Dawley Rats

BookSection (1)

Exogenous application of RSS for prolonging the shelf-life of horticultural crops

Proyecto (7)

Diseño e implementación de un sistema productivo de flores de corte hidropónicas, con el uso de bioinsumos y eficiencia hídrica para la localidad de Longotoma, incorporando la gestión tecnológica y orientación técnica especializada
Preservation system, based on an improved native-yeast with optimal H2S production and release, for extending the shelf-life of non-climacteric fleshy fruit
Fortalecimiento del Centro Regional de Investigación La Cruz en sus líneas de investigación en Bionanotecnología focalizado en tecnologías para la calidad e inocuidad de agroalimentos y en Agricultura Digital orientado a la gestión del recurso hídrico
Apoyo para la iniciación en la investigación en Biotecnología Agroalimentaria
Floral UV reflectance variation in Mimulus (Phrymaceae): underlying mechanisms and implications for their interaction with pollinators
Fortalecimiento de la gestión científico tecnológica del Consorcio de Desarrollo Tecnológico Apícola
Molecular and physiological basis of complex quality traits in the Chilean strawberry
15
Sebastian Molinett

RESEARCHER

FUTURE FOODS

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

LA CRUZ, Chile

2
Juan Alfaro

Investigador Postdoctoral

Producción Vegetal

Instituto de Investigaciones Agropecurias

Chillan, Chile

1
Maria Moya

Profesor Titular

Instituto de Ciencias Biologicas

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
Miryam Valenzuela

Investigadora

Centro de Biotecnología

Universidad Tecnica Federico Santa Maria

Valparaiso, Chile

1
Juan-Pablo Martinez

Investigador

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

Rengo, Chile

1
Carlos Figueroa

Profesor Asociado

Instituto de Ciencias Biológicas

Universidad de Talca

Talca, Chile

1
Sebastián Elgueta

Investigador-Profesor Titular

Escuela de Nutricion y Dietetica

Universidad San Sebastián

Providencia, Chile

1
Andrea Ávila

Investigador Postdoctoral

Departamento de Producción Agrícola

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Iván Montenegro

PROFESOR TITULAR

UNIVERSIDAD DE VALPARAISO

viña del mar, Chile

1
jaime jacques

profesor conferenciante

estmatología

Universidad de Talca

talca, Chile

1
Luis Morales

Profesor Asociado

Intituto de Ciencias Biomédicas

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

1
Angela Méndez

Investigadora Postdoctoral ANID

Instituto de Ciencias Biológicas

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

1
Raúl Herrera

Académico

Biología Molecular y Biotecnología

Universidad de Talca

Talca, Chile