Man

Carolina Andrea Torres Del Campo

Professor/Researcher

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

Líneas de Investigación


Fruit and plant physiology and biochemistry focused on abiotic stress and its effect on quality. Post-harvest and food science science. Non-destructive analysis of fruit quality. Metabolic profiling and antioxidant metabolism

Educación

  •  Ingeniero Agrónomo, Universidad de Talca. Chile, 1995
  •  Horticulture, Washington State University. Estados Unidos, 2001
  •  Horticulture, Washington State University. Chile, 2005

Experiencia Académica

  •   Profesor Full Time

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    Ciencias Agrarias

    Talca, Chile

    2011 - A la fecha

  •   Postdoctoral Fellow Full Time

    Washington State University

    Pullman, Washington State, Estados Unidos

    2005 - 2005

  •   Research Assistant Part Time

    Washington State University

    Pullman, Washington State, Estados Unidos

    2003 - 2005

  •   Teaching Assistant Part Time

    Washington State University.

    Pullman, Washington State, Estados Unidos

    2002 - 2003

  •   Investigador Full Time

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    Ciencias Agrarias

    Talca, Chile

    1997 - 1999

Experiencia Profesional

  •   Gerente de Desarrollo de Nuevos Productos Full Time

    Pace International LLC

    Wapato, Washington State, Estados Unidos

    2005 - 2008

  •   Director Relaciones Internacionales Part Time

    Universidad de Talca

    Talca, Chile

    2015 - A la fecha

Formación de Capital Humano


Guia de 38 tesis de pregrado para título de Ingeniero Agrónomo: guía de 1 tesis Doctoral en Ciencias Agrarias y 7 tesis para Magister en Horticultura en la Universidad de Talca.


Difusión y Transferencia


- ‘Estrés ambiental y su efecto sobre el desarrollo de desordenes fisiológicos en manzana’. IFT Agro, 17-20 March 2016.
- ‘Understanding apple (Malus domestica Borkh.) sunscald development postharvest through metabolite profiling. X Reunión Biología Vegetal, 4-6-Dec. 2015, Valdivia, Chile.
- Charla: Factores de precosecha que afectan la calidad de postcosecha. Curso Manejo Postcosecha de Frutas y Hortalizas, CEPOC, Universidad de Chile, 13-19 Aug. 2015.
- ‘Cooling, storage and postharvest handling to minimize internal browning on Pink Lady® apples’. Best Practice Technical Congress Pink Lady® apples, 3 June 2015.
- ‘Evaluación de manejos de postcosecha para reducir pardeamiento interno en manzanas Cripps Pink. 65° Congreso Agronómico de Chile, Santiago, Chile, 27-29 Oct. 2014.
- ‘Efecto del estrés abiótico sobre el desarrollo de ‘sunscald’ en postcosecha’. Curso Seminario de Doctorado, Programa de Ciencias de Agricultura, Facultad de Agronomía, Pontificia Universidad Católica de Chile, 8 de Sept., 2014, Santiago (invited).
- ‘Environmental stress and sunscald development in apples, pre-and post-harvest’. Reuniones de Postcosecha, Chile. 3 de Julio, 2014, Quillota.
- ‘Factores de postcosecha que afectan el desarrollo de pardeamiento interno en manzanas Cripps Pink’. Taller de Difusión PDT-CORFO-FDF, 26 Aug. 2014, Talca.
- ‘Problemas das tecnologias atuais e desafios para obtenção de novas tecnologias para a conservação de maçãs no mundo’. 11º Seminário Nacional sobre Fruticultura de Clima Temperado, 3-5 Junio, 2014, Sao Joaquim, SC, Brasil. Invitación a Exponer.
- Roles of antioxidant systems on apple skin browning disorders postharvest associated to high solar irradiation’. VII Reunión Biología Vegetal, 2-5-Dec. 2013, Pucón, Chile.
- ‘Experiencias Internacionales en Gestión de la Propiedad Intelectual y Comercialización Tecnológica”. Seminario ‘Gestión de Innovaciones Tecnológicas en Instituciones Públicas’, Universidad de Talca, 2 Oct. 2013, Talca, Chile.
- ‘Efecto de aplicaciones de osmoreguladores en huerto sobre incidencia de escaldado superficial en manzanas cv. Granny Smith’. 64° Congreso Agronómico de Chile, Viña del Mar, Chile, 24-26 Sept. 2013.
- ‘Atmósfera controlada dinámica en manzanas cvs. Granny Smith y Cripp’s Pink’. 64° Congreso Agronómico de Chile, Viña del Mar, Chile, 24-26 Sept. 2013.
- ‘Desafíos para la postcosecha de pomáceas en Chile’. Seminario Internacional de Pomáceas, Asociación de Exportadores de Frutas de Chile, 13-14 Agosto, 2013 (invited).
- ‘How does environmental stress affects fruit production in Chile?’. Plant Science Seminar series, Washington State University, 6 Dec. 2012, Pullman, WA, USA.
- Physiological stress in tree fruit/Efecto del estrés climático sobre calidad y condición de manzanas de exportación. WSHA 108th Annual Meeting, 3-5 Dec. 2012, Yakima, WA, USA.
- Management strategies to reduce physiological disorders and improve fruit marketability. WSHA 108th Annual Meeting, 3-5 Dec. 2012, Yakima, WA, USA.
- Estrategias para reducir ‘Pardeamiento Interno’ en manzanas cvs. Cripp’s Pink. 63° Congreso Agronómico de Chile, Temuco, Chile, 5-7 Nov. 2012.
- Respuestas morfológicas y fisiológicas asociadas al daño fotooxidativo en presencia de alta temperatura (=daño por sol) en manzanas. 63° Congreso Agronómico de Chile, Temuco, Chile, 5-7 Nov. 2012.
- Efectos del estrés climático sobre la calidad y condición de manzanas de exportación. Intervitis Interfructa Sudamerica, Talca, Sept. 2012.
- Estrategias de manejo de escaldado en manzanas. Reunión Técnica (Growers meeting)-Centro de Pomáceas. Jan. 2012.
- Índices de madurez en manzanas. Reunión Técnica (Growers meeting)-Centro de Pomáceas. Jan. 2011.
- Desordenes fisiológicos en manzanas. Reunión Técnica (Growers meeting) –Centro de Pomáceas. Sept. 2009.
- Estrés Oxidativo: Respuestas de la fruta. Curso ‘Ecofisiología Avanzada, estrés ambiental en frutales y vides. Universidad de Talca, Talca, 14, 21, 28 Oct. 2010. (Chair).
- Estrés ambiental en plantas: generalidades del estrés abiótico. Curso ‘Ecofisiología Avanzada, estrés ambiental en frutales y vides. Universidad de Talca, Talca, 14, 21, 28 Oct. 2010.
- Use of a lipophilic coating pre-harvest to reduce sweet cherry (Prunus avium L.) rain-cracking. 6th International Symposium Chile 2009. Reñaca, Viña del Mar, Chile. 15-19 Nov, 2009.
- Eficacia en el manejo de desordenes fisiológicos mediante aspersiones foliares. Parte II. Annual Growers Metting, G.S.Long, Yakima, WA, Jan. 2008.
- Eficacia en el manejo de desórdenes fisiológicos mediante aspersiones foliares. Parte I. Annual Growers Metting, G.S.Long, Yakima, WA, Jan 2007.
- Daño por sol y estrés oxidativo: fisiología y respuesta metabólica de la fruta. Escuela de Agronomía, Universidad de Talca, Dec. 2005.
- Physiological, biochemical and molecular fruit responses to photo-oxidative injury under natural and reduced ultraviolet light conditions. Horticulture and Landscape Architecture Department, Washington State University, Dec. 2004.
- Antioxidant systems and photo-oxidative damage in different tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) genotypes. Horticulture and Landscape Architecture Department, Washington State University, Dec. 2001.


Premios y Distinciones

  •   Premio a la Innovación Docente

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    Chile, 2013

    Otorgado por el desarrollo de un proyecto de innovación en el área de alimentos.

  •   Beca Presidente de la República

    Ministerio de Planificación y Desarrollo

    Chile, 1999

    Se utilizo para la realización del Magister en Estados Unidos, en Washington State University. 1999-2001

  •   Full tuition waiver

    Washington State University

    Estados Unidos, 1999

    Full tuition payment for Master of Science in Horticulture

  •   Beca Fulbright

    COMISION FULBRIGHT-CHILE

    Chile, 1998

    Beca para la obtención del grado de Master of Science en EEUU


 

Article (21)

Antioxidant Metabolism and Gene Expression during “Stain” Development on ‘Fuji’ Apples during Cold Storage
Early detection of sun injury on apples ( Malus domestica Borkh.) through the use of crop water stress index and chlorophyll fluorescence
Effect of Storage on the Physico-Chemical and Antioxidant Properties of Strawberry and Kiwi Leathers
En su punto: Claves para mantener la calidad y condición en postcosecha de peras
Spectral fingerprints during sun injury development on the tree in Granny Smith apples: A potential non-destructive prediction tool during the growing season
Preharvest factors that affect the development of internal browning in apples cv. Cripp's Pink: Six-years compiled data
Quality and sensory attributes of apple and quince leathers made without preservatives and with enhanced antioxidant activity
Roles of the ascorbate-glutathione cycle, pigments and phenolics in postharvest 'sunscald' development on 'Granny Smith' apples (Malus domestica Borkh.)
Tecnologías de postcosecha y su efecto sobre la expression de desordenes fisiológicos en manzanas chilenas
Fruit water relations and osmoregulation on apples (Malus domestica Borkh.) with different sun exposures and sun-injury levels on the tree
Estudio de sensibilidad al daño por impacto en duraznos (cvs. Zee Lady, Robin Niel) y ciruelas (cv. Larry Ann) mediante el uso del IS-100 (Instrument Sphere)
Performance of Apple (Malus xdomestica Borkh.) Cultivars Grown in Different Chilean Regions on a Six-year Trial, Part I: Vegetative Growth, Yield, and Phenology
Sunburn on apples is associated with increases in phenolic compounds and antioxidant activity as a function of the cultivar and areas of the fruit
Preharvest lipophilic coatings reduce lenticel breakdown disorder in 'Gala' apples
Developmental changes in antioxidant metabolites, enzymes, and pigments in fruit exocarp of four tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) genotypes: B-carotene, high pigment-1, ripening inhibitor, and Rutgers
Physiological and biochemical responses of fruit exocarp of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) mutants to natural photo-oxidative conditions
Disposition of Selected Flavonoids in Fruit Tissues of Various Tomato ( Lycopersicon esculentum Mill.) Genotypes
Chile leads southern hemisphere in fruit exports
Golpe de sol en manzanos. II. Factores inductivos y respuestas bioquímicas
Golpe de sol en manzanos: I. Evaluación del daño y métodos de control (SunShield, Vitamin E, Vapogard)
Pear Production in Chile: Growing Areas, Cultivars, Exports and Profitability

BookSection (2)

Abstracts VIIth International Symposium on Pear Growing
Golpe de sol y desarrollo de color

BookWhole (3)

Guia de Identificación de desordenes fisiológicos y daños en manzanas
Memoria 1993-1997
Golpe de Sol, Machucón, y Escaldado, Coloquio en Pomáceas

ConferencePaper (3)

Flesh browning assessment in 'Cripps Pink' apples using Vis-NIR spectroscopy
Superficial scald assessment on 'Granny Smith' apples stored under dynamic controlled atmosphere in commercial operations in Chile
Use of a Lipophilic Coating Pre-Harvest to Reduce Sweet Cherry (Prunus avium L.) Rain-Cracking

ConferencePoster (20)

Cambios en fito-hormonas asociados al daño por sol en manzanas cv. Granny Smith
Characterization and quantification of pesticides in frozen fruits and vegetables from supermarkets in the city of Talca
Role of ethylene, auxins, abscisic acid, jasmonic acid, and salicylic in modulating fruit responses to photooxidative stress leading to sunburn and sunscald development in apple (Malus domestica Borkh.) cv. Granny Smith
Validación del modelo termográfico para la predicción temprana de daño por sol en manzanas (Malus domestica Borkh.)
Evaluación de formulaciones a base de lípidos naturales para el control de escaldado superficial en manzanas cv. Granny Smith.
Evaluación de formulaciones a base de lípidos naturales y osmorreguladores para el control de escaldado superficial en peras cv. Packham’s Triumph
Flesh browning assesment in Cripps Pink apples using Vis-NIR spectroscopy
Superficial scald assesment on Granny Smith apples stored under dynamic controlled atmosphere in commercial operations in Chile
Uso de la termografía para la predicción de daño por sol en manzanas Granny Smith
Photoprotection mechanisms through the ascorbate-glutathione cycle on apple fruit with different sun exposures on the tree
Thinning time and crop load effect on yield and quality of ‘Ultra Red Gala’ /MM111 apples
Water stress-like responses of apple tissues on fruit grown under different sun exposures on the tree
Characterization of vegetative and fruit growth in three sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars grown in the Maule Region-Chile
Determination of sweet cherry (Prunus avium L.) susceptibility to rain-cracking using the “immersion” method
Pre-harvest treatments to reduce “Lenticel Breakdown” in Gala apples
Sunscald development in fleshy fruit
Photooxidative injury and antioxidant metabolism in fruits of tomato mutants exposed to natural or reduced UV solar radiation
Sunburn on apples: Inducing factors, biochemical responses and control methods
Antioxidants and antioxidant enzymes in fruit peel of tomato mutants high pigment, Delta, rin, and -carotene during development
Total antioxidant capacity in apple peel and its role in sunburn protection

JournalWhole (2)

Antioxidant systems and photooxidative damage in different tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) genotypes
Desarrollo de color y golpe de sol en manzanas, variedades Red King Oregon y Gala

Patent (4)

• Antiescaldante natural para prevenir el desarrollo de escaldado superficial en manzanas y peras
Ethylene biosynthesis inhibitor compositions suitable for thermal fogging applications
Methods of applying Ethylene biosynthesis inhibitor compositions by thermal fogging
Nutraceutical coatings for fruit and vegetables

Proyecto (23)

Phytoprostanes role in oxidative stress events on apples: a potential biomarker for early prediction of physiological disorders
Metabolic profiling and gene expression involved in superficial scald development on pears: potential for new biomarkers to predict its occurrence postharvest.
Risk assessment for delayed sunburn and sunscald
Physiological and molecular mechanism underling yield potential and acclimation to water stress in wheat: development of new tools for selection criteria
Seguimiento de la efectividad de la atmósfera controlada dinámica (ILOS PLUS) sobre la incidencia de escaldado superficial en manzanas
Diagnóstico de la carga de pesticidas en fruta y vegetales congelados del ‘Retail’ en Talca
Discriminant models development for abiotic stress-related physiological disorders on apples based on visible-near-infrared reflectance spectroscopy
Evaluación de la efectividad de ‘escaldin’ sobre la incidencia de escaldado superficial en manzanas
Adquisición de un cromatógrafo liquido con detector de masas, para la determinación de metabolitos secundarios y antioxidantes en fruta fresca y procesada, enfocados a una alimentación más saludable
Elaboración de láminas de fruta anti-cariogénicas
Elaboración de ‘Fruit leathers’ con componentes funcionales, a partir de manzanas y membrillos
Creación de nuevos productos comerciales, en base a aceites y residuos industriales naturales, para la prevención del escaldado superficial en manzanas y peras
Estrategias para minimizar la incidencia de pardeamiento interno en manzanas cv. Cripp’s Pink (Pink Lady™) para lograr una guarda prolongada
Biochemical and molecular responses of Apple peel to photo-oxidative damage in the presence of elevated temperature (sun-damage=sunburn) during fruit development under acclimated and non-acclimated conditions
Desarrollo de un test predictivo de madurez y vida potencial de postcosecha basado en la actividad de genes para peras cv. Packham’s Triumph
Efecto de aplicaciones foliares de RaynoxTMPlus sobre control de daño por sol, disminución de coloración rojiza (Red Blush) y control de ‘sunscald’ en manzanas cv. Granny Smith.
Estrategias de aplicación de SmartFreshTM en peras Packham’s Triumph
Estrategias de predicción de alteraciones asociadas a desbalance de calcio y su relación con otros minerales, en manzanas provenientes de huertos comerciales
Pardeamiento Interno en manzanas Pink Lady: Estudio de estrategias de control asociadas a óptima calidad de fruta
Termonebulización de EXC 6006 en manzanas cv. Royal Gala.
Estudios sobre golpe de sol y desarrollo de color en manzanos.
Evaluación de Bitter Pit en manzanas tratadas con Biotens y Sunken
Evaluación de la tecnología Oxyion en manzanas cv. Gala sobre la madurez y condición durante la guarda

Review (1)

Cracking in sweet cherries: A comprehensive review from a physiological, molecular, and genomic perspective
79
Carolina Torres

Professor/Researcher

Facultad de Ciencias Agrarias

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

6
Jose Yuri

Profesor Titular y Director del Centro de Pomáceas

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

3
Alvaro Sepúlveda

Investigador asistente

Facultad de Ciencias Agrarias

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

2
Lorenzo León

Investigador

Produccion Vegetal

Instituto de Investigaciones Agropecuarias

Chillan, Chile

2
Valeria Lepe

Asesorías Sector Productivo

Facultad de Ciencias Agrarias

Universidad de Talca

Talca, Chile

2
CLAUDIA MOGGIA

PROFESOR ASOCIADO

HORTICULTURA

UNIVERSITY OF TALCA

Talca, Chile

1
RICHARD BASTIAS

Associate Professor

Crop Production

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN

Chillán , Chile

1
Maria Icaza

PROFESORA ASOCIADA

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
Anibal Concha

Profesor Asociado

Universidad Austral de Chile

Valdivia, Chile

1
Maria Opazo

Profesor Asociado

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

1
Bárbara Sáez

Asistente de Investigación

Programa de Nuevos Productos

Centro de Estudios en Alimentos Procesados

Talca, Chile

1
Gustavo Lobos

Associate Professor

Horticulture

FACULTDAD DE CIENCIAS AGRARIAS, UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
Herman Silva

Professor

Departamento de Produccion Agricola

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Gerardo Tapia

Encargado Recursos Geneticos Vegetales

Instituto de investigaciones agropecuarias, INIA

Chillán, Chile

1
Iván Palomo

Hematology Professor

Clinical Biochemistry and Immunohematology

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
Cristian Balbontin

Investigador

Produccion Vegetal

Instituto de Investigaciones Agropecuarias

Chillán, Chile

1
Juan Rios

Postdoctorante

Biología

Universidad Andres Bello

Santiago, Chile